Categorii

Refractometru de proces model PRM-100α

Descarca brosura
Producator

Refractometrul PRM-100 α masoara refractia luminii dintre prisma de pe sectiunea de detectie si lichidul ce trece prin conducta, unde este instalat. Acest instrument poate fi montat direct pe conducta sau printr-un bypass. Refractometrele de process sunt indispensabile in industria alimentara, a bauturilor si farmaceutica pentru verificarea produsului, dar si pentru a masura si controla concentratiile de solutii industriale, de ex. uleiuri de racire, stingere si spalare. Unitatea citeste valoarea Brix, indicele de refractie sau o concentratie definita de utilizator, si afiseaza temperatura, datele de iesire permit utilizatorului controlul automat al proportiilor de amestecare.

  • Mentineti calitatea produselor, rezultatele pot fi vizualizate intr-o varietate de moduri:

La locul desfasurarii procesului

Pe un PLC

Pe un PC

Display-ul refractometrului DC 4-20 mA

Iesire alarma

RS-232C via HyperTerminal

  • Detectare imediata a contaminantilor sau a proceselor CIP

Citirea nD sau Brix va fi cu siguranta alta, puteti vedea cand aceste solutii sunt inlocuite complet cu proba.

  • Masurarea mai eficienta a probelor dificile

Acuratetea imbunatatita a refractometrului permite citirea mai precisa a probelor. Aici sunt incluse probele intunecate, varscoase sau tulburi, sau cele ce contin bule.

Desi limita superioara a temperaturii de masurare este 100°C, lichidul ce depaseste 130°C poate fi turnat in recipientul de curatare.

Diferenta dintre temperatura lichidului probei si cel de curatare trebuie mentinuta la mai putin de 80°C.

Principiul de masurare:

Refractometria se bazeaza pe urmatorul principiu: indicele de refractie creste proportional cu cresterea densitatii substantei.

Sectiunea de detectie

Se monteaza intr-un sistem de conducte si masoara indicele de refractie al lichidului din interior. Semnalele datelor indicelui de refractie si temperatura sunt transmise via RS-485 catre Display.

Nou! Un senzor termic semnificativ imbunatatit adapteaza rapid la schimbarile bruste de temperatura, pastrand testarea stabila.

Masurarea Brix se stabilizeaza mai rapid comparativ cu modelul anterior, cand exista cresteri sau scaderi rapide de temperatura.

Sistemul cu nervuri pentru racirea cu aer ce transfera caldura, fara a fi necesara utilizarea unor agenti de racire externi.

Prisma detine un invelis special pentru a preveni depunerea unor depozite din proba.

Inelul de etansare Kalrez este rezistent termic dar si la solventi.

Invelisul prismei

In orice dispozitiv In-line,  particulele din proba pot se adere la suprafata senzorului, astfel ca in timp poate duce la citiri incorecte – refractometrele nu reprezinta o exceptie. PRM-100 α detine un invelis special pe suprafata prismei ce previne aderarea depozitelor.

Dispozitiv de curatare cu ultrasunete US-1 (optional)

In cazul unei aderente consistente a probei, recomandam utilizarea dispozitivului de curatare cu ultrasunete. Generatorul cu vibratii este montat direct, directionat spre prisma.

Exemple aplicatii:

Preparare

  • concentrate si siropuri

–      masoara valoarea Brix a concentratiei pentru a estima indicatorii pentru reconstituire

  • fermentatie (vin, bere, sos de soia)

–      valoarea Brix scade o data cu convertirea zaharurilor in alcool

  • fabricarea berii

–      masoara nivelele mustului la fierbere (pe un bypass din rezervorul principal)

  • productie lactate

–      evaluare solide in laptele condensat si evaporat, dar si in cazul produselor lactate procesate

  • trestie si sfecla de zahar

–      verificare Brix in timpul extractiei si rafinarii

  • amidon si agenti de incleiere utilizati in industria hartiei

–      agentii de incleiere previn desfacerea hartiei. Concentratia trebuie ajustata in functie de tipul de hartie.

Procese de mixare

  • Concentrat bauturi

–      monitorizeaza si ajusteaza valoarea Brix la evaporare, pentru realizarea concentratului, sau dilutie.

  • Sosuri si condimente

–      util in controlul proportiilor, la combinarea probei din diferite linii

  • Polimeri

–      polimerizarea afecteaza indicele de refractie al compusului; refractometrele pot detecta progresul acestei reactii

  • Lichide pentru racire si ungere pe baza de apa si lubrifianti

–      coordonarea concentratiei este esentiala pentru a preveni supraincalzirea sau formarea spumei.

  • Lichide de curatare, ape reziduale

–      controleaza raportul de dilutie, nivelul de umiditate, sau nivelul de contaminare al lichidelor evacuate pentru metale si materiale electronice.

  • IPA, DMF, solutii perhidrol

–      concentratia solventilor rezistenti – procesul poate necesita o monitorizare atenta pentru a evita posibilele pericole.

Ambalarea

  • Bauturi racoritoare si sucuri din fructe

–      verifica consistenta inainte de umplerea finala

  • extracte din cafea

–      evaporarea va creste valoarea Brix la nivelul dorit

  • zahar invertit, amidon de porumb

–      se utilizeaza scala pentru a diferentia loturile

  • lichide de racire si antigeluri

–      Glicolii trebuie preparati la rezistenta corecta pentru a asigura un punct de congelare suficient de scazut.

  • Solutie hidroxid de sodium

–      hidroxidul de sodiu si alte solutii alcaline sunt utilizate pentru solutiile de spalare, producerea sapunului si acizilor de neutralizare.

  • Medicina

–      verificati concentratia finala a lichidului.

Altele

  • Ape reziduale: automatizarea unui sistem ce redirectioneaza apa pentru recirculare sau deversare, pe baza continutului de substante solide!
  • Produse multiple intr-o singura linie: minimizeaza deseurile si timpul de raspuns prin notificarea unui schimb al concentratiei dintre diferite produse.
  • CIP-to-Sample: Citirile pot fi utilizate pentru a deduce cand solutia de curatare CIP a disparut complet din tubulatura. Astfel este redus semnificativ riscul de contaminare si minimizeaza cantitatea de produs aruncat.

IMPORTANT

Debitmetrele nu sunt suficiente! Ele nu pot detecta nivelurile de concentratie, astfel ca produsele care nu corespund pot trece neobservate. In procesul de amestecare, monitorizarea raportului ingredientelor este o necesitate.

Refractometrele de proces sunt absolut necesare pentru masurarea concentratiilor in timp real.

Specificatii

Masoara Unul din indicii de refractie (nD), Brix (compensare temperatura conform solutiei de sucroza), concentratie (%),(compensare temperatura conform probelor) si temperatura
Domeniu de masurare Indice de refractie (nD) 1.32000…1.55700, Brix 0.00…100.00%
Indicatie minima Indice de refractie (nD) 0.0001 sau 0.00001, Brix 0.1% sau Brix 0.01% (prin selectie)
Precizie masurare Indice de refractie (nD) ± 0.00010, Brix ± 0.05%
Temperatura masurare 5…100°C( Proces curatare CIP) pana la 130°C, nu mai mult de 30 de minute)
Setare maxime si minime Limite de control maxime si minime pot fi setate cu ajutorul tastelor
Articole afisate Indice de refractie (nD), Brix, concentratie (%), temperatura (°C)
Iesire date Fie indice de refractie (nD), Brix sau concentratie (%), temperatura (°C)
Metoda iesire RS-232C, DC4 la 20mA
Iesire alarma Colector deschis pentru setarea limitelor maxime si minime (iesire alarma)
Alimentare AC100…240V, 50/60 Hz
Cablu Sectiune detectie – Sectiune calcul (alimentare 12V si RS-485)

Lungime: standard 15 m (maxim pana la 200m)

Materiale ce intra in contact cu solutia Prisma: safir   Platforma prisma: SUS316 Inel de etansare: Kalrez
Rezistenta la presiune 1.0 MPa (sectiune de detectie)
Umiditate relativa 5…40°C, 30…90% RH
Clasa internationala de protectie Sectiune detectie: IP66, sectiune afisare calcul: IP65
Dimensiuni si greutate Sectiune detectie: 10.8×26.6×10.8 cm, 3.3 kg, Sectiune afisare calcul: 19.2x10x24cm, 3.3 kg
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, iti exprimi acordul asupra folosiri cookie-urilor. Afla mai multe!